DN – Det här måste göras för att vända utvecklingen

I samband med Ericssons kvartalsrapport som presenterades förra veckan, och visade på en sämre utveckling än väntat, aviserade ledningen ett fördubblat besparingspaket, vilket facket bedömer innebär ett fyrsiffrigt antal tjänster bara i Sverige där Ericsson har 15 000 anställda i dag.

Helt rätt väg att gå, anser Bengt Nordström, som dock är övertygad om att man måste dra ned ytterligare på kostnaderna utöver sparpaketet.

– Kostnaderna borde ha tagits ned tidigare. En sak är att man kan anpassa kostnadsstrukturen tidigare till hur marknaden egentligen ser ut.

Det gäller för en tillträdande vd att kunna styra resurserna mot några utvalda områden, medan andra kanske helt behöver avvecklas eller säljas, säger Bengt Nordström:

– Man måste gå igenom hela produkt- och tjänsteportföljen mot marknaden och se: vad ska vi satsa på och vad ska vi göra oss av med?

Read full article

Next read

SvD Näringsliv - Nokias resultat styrker branschkris

Parallellen till krisen inom Ericsson är uppenbar, enligt Bengt Nordström. Marknadens intresse för de båda bolagens produkter är helt enkelt inte tillräckligt. Inte ens introduktionen av de nya 5G-näten om 4–5 år kommer att förändra situationen dramatiskt, tror han. – Jag kan inte se något på horisonten som tyder på att marknaden kommer att växa. [...]
Read more