Computer Sweden – Därför har EU misslyckats hjälpa Ericsson och Nokia i kampen mot kineserna

Att marknaden är skev råder det inga tvivel om säger Bengt Nordström, vd och grundare av telekomanalysföretaget Northstream, till Computer Sweden. Enligt honom finns det i Kina tydliga gränser för hur stora marknadsandelar ett utländskt företag tillåts ha, omkring tio procent. Lokala företag kan däremot ha långt över 30 procent. Och så ser det inte ut på EU:s marknad.

– Där är marknaden öppen och det finns inga handelshinder. Men det är svåra frågor. Samtidigt är det typisk EU-politik, med mycket fokus på konsumentpolitik, men inte lika mycket på industripolitiken. Jag kan inte säga vad som är rätt och fel, men jag kan tycka att man borde kunna föra en diskussion på samma sätt som de gör i till exempel USA, om handelshinder eller importtullar. Vi lider nu av att vi inte haft någon sådan diskussion i EU, vilket vi borde ha haft redan inför att GSM-nätet byggdes, säger han.

Read full article

Next read

RCR Wireless - What's next for Ericsson?

The board was forced to act under mounting pressure from financial analysts and the media instead of understanding earlier on that they ought to look for a new CEO,” Bengt Nordström, co-founder and CEO of telecom consultancy firm Northstream, told RCR Wireless News. Nordström is critical of the board being reactive instead of proactive. “The [...]
Read more