Affärsvärlden – Enorma förväntningar

Utsikterna förbättras inte av att många av världens operatörer går på knäna. När andra generationens mobilsystem lanserades var operatörerna snabbt växande och mycket lönsamma. Så ser det inte längre ut. William Webb är inte ensam om att peka på operatörernas svaga lönsamhet som en förklaring till att 5g kan dröja. Bengt Nordström, vd på managmentkonsultbolaget Northstream, ser det som ett av de stora utmaningarna med 5g.

– Operatörernas intäkter ökar inte och har inte gjort det på många år. I Europa har intäkterna pekat neråt de sista åtta åren ungefär, säger han.

Eftersom intäkterna sjunker försöker operatörerna bibehålla marginalerna genom att sänka kostnaderna. Därför ökar inte investeringarna.

– Det sannolika scenariot är att operatörernas capex (nyinvesteringar, reds anm) kommer att ligga platt eller någon procent upp eller ner. Det är inte givet att nya nät ökat intäkterna, säger Bengt Nordström.

Read full article

Next read

SvD - Mikael Törnwall: Risken för nyemission i Ericsson rycker närmare

Både 3G och 4G innebar smärre revolutioner när telekomoperatörerna kunde erbjuda helt nya tjänster för sina kunder. 5G är ett mycket mer blygsamt steg, som enligt konsultföretaget Gartner inte motiverar någon premie alls. Det svenska konsultföretaget Northstream förutspådde i slutet av förra året att 5G kommer att nå stora volymer först 2021. Och inte ens då [...]
Read more